Keto dieet » Haaruitval tijdens het keto dieet: mogelijke oorzaken

Haaruitval tijdens het keto dieet: mogelijke oorzaken

Sommige mensen die beginnen met het keto dieet krijgen te maken met haaruitval, hieronder lees je waar dat vandaan kan komen en wat je eraan kan doen.

Haaruitval bij het keto dieet

Wanneer iemand begint met het Keto dieet, zal deze eerst door een aanpassingsperiode moeten. Hierbij schakelt je lichaam over van koolhydraatverbranding, naar vetverbranding (ook wel ketose genoemd) Deze overgang zorgt vaak voor meerdere bijwerkingen, die vaak worden geschaard onder de symptomen van de keto griep. Ook (tijdelijke) haaruitval kan (maar hoeft zeker niet) hierbij horen. De verandering die je lichaam doormaakt is ingrijpend, en het is dan ook niet zo gek dat hier wat symptomen bij komen kijken. Het is goed om te weten dat dit enkel in de beginperiode is, en vrijwel nooit langer dan een week duurt.

Omdat je bij het keto dieet weinig koolhydraten eet, wordt de schuld van de problemen al snel op het ontbreken van koolhydraten afgeschoven. Dat is echter niet de waarheid. Het gaat met name om de aanpassingsperiode voor het lichaam, vaak in combinatie met andere factoren binnen een dieet.

Oorzaken en de oplossingen hiervoor

Die andere factoren die kunnen zorgen voor symptomen beschrijven we hieronder. We noemen ook een mogelijke oplossing, maar raadpleeg altijd een professional als je hier erg veel last van hebt.

Te groot calorietekort

De eerste reden voor symptomen als haaruitval, is een te groot calorietekort. Niet te weinig koolhydraten, maar te weinig calorieën zorgen dan voor problemen. Hierdoor werken niet alle processen in je lichaam naar behoren, en ook dit kan ook leiden tot haaruitval.

Tekort aan vitaminen en mineralen

De tweede reden is een tekort aan vitamine en mineralen. Wanneer je een bepaalde productgroep, koolhydraten in dit geval, uitsluit, kan het zijn dat je ook een tekort aan vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Wanneer je gebalanceerd en voedzaam eet, zou dit niet op moeten treden. Het is echter wel verstandig eventuele tekorten in de gaten te houden, en mogelijk aan te vullen met supplementen.

Stress

Ook stress is een reden van haaruitval, en daarom zou je niet met keto moeten beginnen in een stressvolle periode. Ook moet je altijd zorgen voor een rustige start met keto, zodat je stress daaromheen zoveel mogelijk weet te vermijden.

Te weinig eiwitten

De vierde reden is een eiwittekort. Omdat er bij keto zoveel nadruk ligt op vetten, worden de eiwitten nog wel eens vergeten. Maar eiwitten zijn de bouwstoffen voor je lichaam en dus heel belangrijk.