Keto en zoetstoffen

Wanneer je een ketogeen dieet volgt, vermijd je koolhydraten en suikers. Zoetstoffen kunnen dan een oplossing zijn, omdat ze geen calorieën bevatten maar toch voor een zoete smaak zorgen. Ideaal zou je denken tijdens een keto dieet. Maar zijn er valkuilen? En welke van die tientallen soorten zoetstoffen kun je veilig eten? Hieronder lees je alles over keto en zoetstoffen.

Keto zoetstof

Mag je zoetstoffen eten tijdens een keto dieet?

Het korte antwoord hierop is ja. Echter is het wel van belang om goed te kijken naar welke soort zoetstof je neemt. Met name de glycemische Index is hierbij van belang. Dit geeft simpel gezegd het effect op je bloedsuikerspiegel weer. Hoe lager deze is, hoe beter. Hieronder gaan we nog kijken naar welke zoetstoffen wel en niet goed zijn.

Het nadeel van zoetstoffen en keto

Het grote nadeel van een zoetstoffen is dat je meer zin kunt krijgen in zoet eten, waardoor je het vermijden van suiker niet volhoudt. Dat zit zo. Na het eten van zoetstoffen met een hogere glycemische index stijgt het bloedsuikerspiegel. Vervolgens daalt het weer, en heb je weer zin in zoet.

Wat zijn zoetstoffen?

Zoetstoffen zijn simpelweg stoffen die door fabrikanten en mensen worden toegevoegd om producten zoeten te maken, zonder suiker te gebruiken. Zoetstoffen zijn vaak veel zoeter dan suiker, en leveren in een product daarom geen of weinig calorieën. Er zijn vele goedgekeurde zoetstoffen, waarvan een aantal natuurlijk zijn. Aan de andere kant heb je ook zoetstoffen die worden gemaakt in een fabriek.

Welke zoetstoffen zijn goed?

Zoals we al even zeiden, wordt er met name gekeken naar de glycemische index om te bepalen of een zoetstof wel of niet goed is. Dit bepaald ook of het geschikt is voor het keto dieet, of niet. Deze index is een schaal van 0 tot 100, en geeft aan hoe snel de bloedsuikerspiegel stijgt wanneer je zo’n voedingsmiddel eet. Glucose heeft bijvoorbeeld een score van 100.

Natuurlijke zoetstoffen scoren vaak vrij laag, en zijn daarom de beste optie. Dit komt ook doordat deze stoffen gewoon in de natuur voorkomen. Dat heeft altijd de voorkeur boven producten die afkomstig zijn uit een fabriek. Deze stoffen worden vaak uit planten en vruchten gehaald. Een bekend voorbeeld, het bekendste zelfs, is stevia. Deze scoort dan ook 0 op de Glycemische Index, en kan je zeker gebruiken.

Kunstmatige zoetstoffen kan je beter vermijden. Deze zijn gemaakt in een fabriek, en dat is niet ideaal. Daarnaast scoren deze ook nog eens een stuk hoger op de Glycemische Index. Onder kunstmatige zoetstoffen vallen bijvoorbeeld sucralose en aspartaam.

ZoetstofGlycemische Index
Glucose100
Suiker65
Stevia0
Erythritol0
Monkfruit0
Inuline0
(Natrium)cyclamaat0
Aspartaam0
Acesulfaam-K0
Glycerol / Glycerine3
Maltitol36
Xylitol13
Sorbitol9
Tagatose3
Sucralose0
Isomalt9
Sacharine0

Zijn zoetstoffen ongezond?

Je hoort nog weleens dat zoetstoffen ongezond zouden zijn. Er is veel onderzoek gedaan naar zoetstoffen, en de conclusie is dat je zoetstoffen tot op bepaalde hoogte prima kan gebruiken. Er zitten geen gevaren aan. Wanneer je er te veel van binnen krijgt wordt het wel gevaarlijk, maar dat geldt voor alles. Het gaat dan om zo’n ongekend grote hoeveelheden, dat je je hier niet druk om hoeft te maken. Wel is het dus zo dat het voor de gezondheid altijd beter is om zoveel mogelijk natuurlijke producten te eten, en zo min mogelijk voeding die is gemaakt in een fabriek. Daarom zou je altijd de voorkeur moeten geven aan natuurlijke zoetstoffen, zoals bijvoorbeeld stevia. Dat wil echter niet zeggen dat andere zoetstoffen slecht of ongezond zijn.