Exogene ketonen

Bij ieder nieuw dieet dat geïntroduceerd wordt komen ook vele supplementen op de markt, vaak in de markt gezet met louche marketing. Fabrikanten doen je graag geloven dat de kilo’s eraf vliegen als je maar de juiste supplementen gebruikt, zoals exogene ketonen. Is dit echt zo en is het gezond? Op deze pagina geven we je het antwoord.

Exogene ketonen

Ketose en ketonen

Ketose is een metabolische toestand waarin je lichaam vet als brandstof gebruikt in plaats van koolhydraten. Dit gebeurt wanneer vet de meeste brandstof voor het lichaam levert en er beperkte toegang is tot glucose. Glucose (bloedsuiker) is de favoriete brandstofbron voor veel cellen in het lichaam.

Je raakt in ketose door de consumptie van koolhydraten aanzienlijk te verminderen. Hierdoor wordt de toevoer van glucose (suiker) door je lichaam, normaliter de belangrijkste energiebron, beperkt.

Tijdens het proces komen ketonen vrij. Ketonen zijn afvalstoffen die vrijkomen als vetten worden afgebroken. Je levert van nature ketonen aan, zelfs als je een koolhydraatrijk dieet volgt. Dit gebeurt voornamelijk ’s nachts terwijl je slaapt, maar alleen in kleine hoeveelheden. Wanneer het glucose- en insulinegehalte in je lichaam daalt, zoals het geval is bij een keto dieet, verhoogt de lever de productie van ketonen om jouw hersenen van energie te voorzien.

Endogene ketonen en exogene ketonen

Tijdens het natuurlijke proces komen in jouw lichaam endogene ketonen vrij. Ketonen in supplementen zijn exogene ketonen. Deze supplementen bevatten de beta-hydroxybutyrate (BHB) ketonen.

Soorten exogene ketonen

Exogene ketonen komen in verschillende vormen, namelijk ketone esters en ketone zouten.

Ketonen esters (vloeibaar)

Exogene ketonen komen allereerst in vloeibare vorm. Dit worden ook wel Ketonen esters genoemd. Ketonen esters zijn het sterktste type exogene ketonen. Dit betekent dat ze zorgen voor een langere ketose. Ze zijn daarom ook wel duurder. Daarnaast heeft het een heel sterke en onaangename smaak.

Ketonen zouten

Ketonen zouten worden gemaakt door kunstmatige ketonen aan elektrolyten zoals calcium, magnesium, kalium en natrium toe te voegen. Dit supplement is verkrijgbaar in verschillende vormen, waaronder dranken, pillen en poeders.

Hoewel deze vorm je lichaam snel in ketose brengt, duurt het minder lang dan bij esters.

Zijn exogene ketonen effectief?

Er wordt steeds meer wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werking van exogene ketonen. Uit het overgrote deel van de studies wordt geconcludeerd dat exogene ketonen effectief zijn voor het bereiken van ketose.

Maar als jouw doel is om snel veel kilo’s kwijt te raken, heeft het geen zin om exogene ketonen te nemen als je daarnaast nog steeds hetzelfde blijft eten. Het is namelijk niet alleen de ketose die ervoor zorgt dat je afvalt. Uiteindelijk zul je nog steeds minder calorieën binnen moet krijgen dan dat je verbrandt. Dat gebeurt dus pas als je het keto dieet volledig en goed toepast. Dit kun je op een veilige en verantwoorde manier doen met de Keto Revolutie.

En is het wel veilig?

Het gebruik van deze supplementen kan bij sommige mensen extreme maagklachten veroorzaken.

Het gebruik van de ketonen zouten verhoogt ook het risico op verstoringen van de elektrolytenbalans. Elektrolyten zijn essentieel voor de geleiding van elektrische signalen in de spieren en neuronen. Elektrolyten helpen bijvoorbeeld het hart een regelmatig ritme te behouden. Bovendien kunnen ketonen zouten die natrium bevatten gevaarlijk zijn voor mensen met hoge bloeddruk.

Vraag eerst om advies van je huisarts of dokter voordat je begint met exogene ketonen.