Keto dieet » Wat mag je eten op een keto dieet? » Keto dieet en chocolade

Keto dieet en chocolade

Het keto dieet en chocolade is op het eerste gezicht geen goede combinatie. Chocola is een van de ‘ongezonde’ dingen die vrijwel iedereen lekker vindt. Nou is het natuurlijk niet erg om dat zo nu en dan te eten, maar wanneer je het keto dieet volgt ligt het net wat anders. Het goede nieuws: je kunt gewoon nog genieten van een lekker stukje chocolade, als zijn er wel wat aandachtspunten.

keto dieet chocolade

Kan je chocola eten tijdens het volgen van een keto dieet?

Het probleem met chocola tijdens het keto dieet, zijn natuurlijk de koolhydraten. Het is echter zo dat je tijdens een keto dieet koolhydraten niet helemaal hoeft te vermijden. Je kunt dus prima genieten van een stukje chocolade, als je verder goed let op je voeding en niet te veel neemt.

Een stukje chocolade kan dus prima, maar pas op dat je niet een hele reep op eet. Zelfs in pure chocolade zitten suikers, en die suikers en koolhydraten verhogen je bloedsuikers. Daarmee zorg je voor een insuline piek. Insuline is namelijk nodig om suiker te kunnen gebruiken als energie, maar veel mensen raken insuline ongevoelig. Bovendien helpt insuline niet bij het afvallen. Door het eten van chocola raak je vaak uit ketose, en krijg je snel cravings of honger. Dat zijn twee dingen die je natuurlijk zoveel mogelijk wil voorkomen.

Ga voor pure chocolade

Het is natuurlijk prima om het in kleine hoeveelheden te eten, of af en toe lekker te genieten van wat chocola. Het beste is dan om te gaan voor pure chocola, de meest gezonde variant. Afhankelijk van de hoeveelheid cacao, is pure chocola een bron van vezels, mineralen en antioxidanten. Op deze manier heb je dus enerzijds de lekkere smaak van chocola, en anderzijds profiteer je van de gezonde kanten van cacao.

Een rekensommetje: Een stukje (10 gram) 85% pure chocolade bevat maar 2,1 gram koolhydraten. Nou vooruit, twee stukjes kunnen dan ook nog wel.

85% of 90%+?

Let er wel op dat chocola al vanaf 70% puur wordt genoemd. Het verschil tussen 70, en zelfs 85, en 90 procent is echter groot. Hoe puurder de chocola, hoe meer cacao en hoe minder suiker. Cacao zorgt voor de positieve effecten, suiker voor de negatieve.

Aanbevolen relevante artikelen: