Keto dieet » Ketose » Wanneer ben ik in ketose?

Wanneer ben ik in ketose?

Het keto dieet is een effectieve en populaire manier om af te vallen en gezonder te worden. Indien je het goed toepast, raakt je lichaam in ketose.

Tijdens het proces komen ketonen vrij. Ketonen zijn afvalstoffen die vrijkomen als vetten worden afgebroken. Je lever van nature ketonen aan, zelfs als je een koolhydraatrijk dieet volgt. Dit gebeurt voornamelijk ’s nachts terwijl je slaapt, maar alleen in kleine hoeveelheden. Wanneer het glucose- en insulinegehalte in je lichaam daalt, zoals het geval is bij een keto dieet, verhoogt de lever de productie van ketonen.

Deze ketonen dienen vervolgens als brandstof voor je lichaam.

Maar wanneer ben je in ketose? Hieronder gaan we dieper in op de symptomen en positieve en negatieve bijwerkingen.

Eerste symptomen ketose

Slechte adem

Een van de eerste symptomen van ketose is een slechte adem. Dit is een veel voorkomende bijwerking. De slechte adem wordt veroorzaakt door verhoogde ketonen niveaus.

Alhoewel het tijdens je dagelijke leven vervelend kan zijn, is het een positief teken. Gelukkig kun je er gemakkelijk iets aan doen door je tanden vaker te poetsen of wat suikervrije kauwgom mee op pad te nemen.

Verhoogde ketonenwaarden

Wanneer je lichaam in ketose raakt, komen ketonen vrij. Dit kun je zelf thuis meten op verschillende manieren:

  • Uit urine met keto strips
  • Met een adem tester
  • Via het bloed

Je verliest gewicht

Je kunt er zeker van zijn dat je in ketose bent (en het keto dieet dus werkt) zodra je gewicht verliest. In verschillende wetenschappelijke onderzoeken is aangetoond dat mensen die het keto dieet volgen meer gewicht verliezen dan mensen die een dieet volgen dat laag is in vetten.

Dorst

Ketose kan ervoor zorgen dat je meer dorst hebt. Een bekende bijwerking van ketose is namelijk vochtverlies.

Drink veel water om uitdroging te voorkomen en vul je dieet eventueel aan met mineraalrijk voedsel.

De keto griep

Een van de minder leuke bijwerkingen van ketose is de keto griep. De keto-griep treedt op tijdens de overgang van koolhydraten naar vet als voornaamste energiebron. Dit gaat vaak gepaard met symptomen als hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid of misselijkheid en verdwijnt meestel weer na een paar dagen.

Ketose vs. ketoacidose

Tijdens een keto dieet komt je lichaam in nutritionele ketose (dat wil zeggen door je voeding aan te passen).

Ketoacidose daarentegen is verzuring van je bloed. Ketoacidose ontstaat als er te weinig insuline is om de glucose in je bloed om te zetten in brandstof voor je lichaam. Dit komt voor bij mensen die insuline gebruiken of als je diabetes type 1 patiënten.

Hoewel ketose voor de meeste mensen veilig is, is het wel belangrijk om in de gaten te houden dat je geen tekorten oploopt.