Keto dieet » Hoe snel val je af met het keto dieet?

Hoe snel val je af met het keto dieet?

Het keto dieet groeit gestaag aan populariteit in Nederland. Het helpt mensen die al jaren worstelen met hun gewicht ineens tientallen kilo’s afvallen en zelfs voedingswetenschappers erkennen de voordelen. Leuk al die succes verhalen, maar hoe veel kun jij afvallen met het keto dieet? En hoe snel val je af met het keto dieet?

In de eerste week verlies je vaak al direct zo’n 5 kilo, gevolgd door zo’n 0,5 tot 1 kilo per week in de weken daarna. Lees hieronder meer achtergrond.

hoe snel val je af met keto dieet

Hoe veel je kunt afvallen met het keto dieet is persoonlijk

Ieders lichaam is anders, wat betekent dat het gewichtsverlies voor elk persoon ook anders is. Jouw eigen resultaten zijn afhankelijk van verschillende factoren, namelijk je huidige gewicht, lichaamssamenstelling, activiteitsniveau en of je lichaam al gewend is aan het overschakelen naar vetverbranding (ketose).

Hoe snel val je af met het keto dieet?

Als je begint met het keto dieet, moet je lichaam eerst in ketose raken. Dit klinkt misschien als een enge toestand, maar dat betekent gewoon dat je lichaam overschakelt op vetverbranding. Omdat we in ons Nederlandse dieet zoveel koolhydraten eten, gebruikt ons lichaam die koolhydraten als brandstof. Maar je kunt je lichaam ook leren om vet te gaan verbranden als brandstof. Vaak duurt dit zo’n 2 tot 7 dagen. Ga niet te snel van start om te voorkomen dat je de “keto griep” krijgt. Gedurende deze periode kun je testen of je al in ketose bent.

Hoe snel val je af met het keto dieet: een tijdlijn

Zoals we hierboven al schreven, valt niet iedereen even snel of veel af. Maar hieronder is een algemeen overzicht van wat mensen doorgaans verliezen als ze het keto dieet volgen.

De eerste week verlies je vooral water

In de eerste week van het keto dieet zien veel mensen het gewicht op de weegschaal snel omlaag gaan – van een paar kilo tot wel 10. Dat komt omdat wanneer je je koolhydraatinname verlaagt, je lichaam veel water verliest.

Korte en middentermijn: stabieler gewichtsverlies (0,5 – 1 kilo)

Na een week of twee zal het gewichtsverlies meestal in een langzamer, stabieler tempo plaatsvinden. Dit is ook het moment waarop je lichaam overschakelt van het verbranden van koolhydraten naar het verbranden van vet, wat betekent dat je nu daadwerkelijk vet verliest.

Het is verantwoord om in deze fase zo’n 0,5-1 kg per week te verliezen.

Dit zegt de wetenschap over gewichtsverlies op een keto dieet:

  • Tijdens een onderzoek verloren mensen met zwaar overgewicht 13,6 kg na 2 maanden op het keto dieet, en meer dan 88% van de patiënten was aan het einde van het onderzoek 10% lichter. Dat is bijna 1,5 kilo per week.
  • Bij een andere studie, waar mensen aan meededen die zo’n 100 kilo wogen, verloren de deelnemers na 8 weken 10 kg. In totaal verloren ze 15 kg in 5,5 maanden. Dat is 0,5 kg per week.
  • Bij een onderzoek onder vrijwilligers met obesitas en diabetes type 2 die 108 kg wogen, vielen de deelnemers in 24 weken 11,1 kg af. Dat is 0,5 kg per week.

Lange termijn: langzamer gewichtsverlies

Naarmate je dichter bij je doelgewicht komt, val je minder snel af. En hoe meer je afvalt, hoe minder calorieën je nodig hebt om te doen wat je doet. Dus zelfs als je doorgaat met een tekort aan calorieën om af te vallen, zal het nu een kleiner verschil maken.

Dit gaat gepaard met weken waarin het lijkt alsof je niks verliest, en weken waarin je weer een kilo verliest. De sleutel is om vol te houden en niet ontmoedigd te raken. Zorg ervoor dat je nog steeds in ketose bent en geef je lichaam de tijd om zijn ding te doen.

Eet een uitgebalanceerd keto dieet

Nog even een tip om je goed van start te laten gaan: De kwaliteit van je eten is van ook belangrijk, niet alleen maar je macro’s. Natuurlijk kun je in ketose blijven en afvallen door alleen bacon en eieren te eten, maar dat is niet bevordelijk voor je gezondheid. Focus op kwalitatief hoogstaand keto eten zoals avocado-olie, verse bladgroenten, wilde vis en grasgevoerd rundvlees.

Lees ook: keto dieet – wat mag je eten?

Voeg beweging toe en val sneller af

Logischerwijs zul je sneller kilo’s verliezen als je tegelijkertijd meer gaat sporten. Dit betekent niet dat je 6 keer per week naar de sportschool hoeft te gaan of elke ochtend hoeft te joggen – voeg gewoon meer bewegingsmomenten toe aan je dag. Je kunt al beginnen met het stellen van een stappendoel van 10.000 stappen.