Keto dieet » Ketose » Ketose en slechte adem

Ketose en slechte adem

Alhoewel het keto dieet heel effectief is om veel kilo’s kwijt te raken, heb je helaas ook te maken met wat minder leuke bijwerkingen. Een slechte adem (ketose adem) is er daar één van. Op deze pagina vind je de antwoorden op vragen als:

  • Wat zijn symptomen van “ketose adem”?
  • Waardoor wordt het veroorzaakt?
  • Hoe lang blijf ik er last van hebben?
  • Kan ik er iets tegen doen?

Symptomen ketose adem

De meeste mensen die er last van hebben omschrijven zelf een metaalachtige smaak in hun mond. Naast een gekke smaak in de mond, kan je adem fruitig gaan ruiken of een sterke geur hebben die lijkt op nagellakremover.

Waar wordt de slechte adem door veroorzaakt?

Om te begrijpen waar de keto-adem vandaan komt, is het belangrijk om te begrijpen hoe je metabolisme werkt. Het lichaam haalt normaliter energie uit verschillende voedselbronnen: koolhydraten, vetten en eiwitten. Je lichaam zet als eerst koolhydraten of glucose om in energie en dan pas vet.

Omdat je tijdens een keto dieet weinig koolhydraten eet, wordt je lichaam gedwongen zijn vetreserves te gebruiken voor energie. Hierbij raak je in ketose en komen ketonen vrij. Dit zijn chemische stofjes die aangemaakt worden als je lichaam vet gaat verbranden om aan energie te komen. Ketonen bevatten onder andere aceton, waardoor je adem naar nagellakverwijderaar kan gaan ruiken.

Hoe lang blijf ik er last van hebben?

Gelukkig is de keto-adem maar tijdelijk. Bij de meeste mensen neemt de geur af na een paar weken zodra het lichaam zich aanpast aan de lagere koolhydraatinname.

Oplossingen voor de ketose adem

Hieronder een paar tips om te slechte adem te bestrijden!

  • Drink meer water: naast je adem, verlaten ketonen en aceton het lichaam ook via urine.
  • Eet minder eiwitten: alhoewel eiwitten een belangrijk onderdeel zijn in een keto dieet, kan het eten van té veel eiwitten ook zorgen voor een slechte adem. Bij de verwerking van eiwitten door het lichaam wordt namelijk ammoniak aangemaakt, wat voor een slechte adem kan zorgen.
  • Mondhygiëne: Door twee keer per dag je tanden te poetsen en dagelijks te flossen verdwijnt de ketose adem misschien niet helemaal, maar helpen wel om de geur minder sterk te maken.
  • Gebruik kauwgom om de geur te maskeren.