Het keto dieet is een vrij nieuw dieet en is in korte tijd erg populair geworden, zowel in goede zin als in slechte zin. Aan de ene kant zijn er er tegenstanders die het gevaarlijk en onverantwoord vinden. Aan de andere kant zijn er veel voorbeelden te vinden van mensen die tientallen kilo’s zijn kwijtgeraakt in korte tijd door het keto dieet. Gelukkig kunnen we bij de wetenschap terecht voor een onderbouwde conclusie. Hieronder kijken we naar studies die gedaan zijn en wat dit betekent.
Positieve wetenschappelijke studies naar Keto
Er zijn studies gedaan die aantonen dat keto effectief is.
Zo wees een review van 13 onderzoeken uit dat het volgen van een ketogeen dieet effectiever was voor gewichtsverlies dan een vetarm dieet.
Een ander onderzoek bij 34 oudere volwassenen met obesitas wees uit dat degenen die 8 weken een ketogeen dieet volgden bijna vijf keer zoveel lichaamsvet verloren!
Wat we verder weten
Het keto dieet heeft ook veel succes behaald als medische toepassing bij herstel na beroerte en als behandeling tegen diabetes. Voordat het keto dieet werd opgepikt door de mainstream, was het ook vooral bekend binnen de medische wereld. In 1920 werd het ontwikkeld als interventie voor mensen met epilepsie.
Negatieve wetenschappelijke studies naar het keto dieet
Er is een groot nadeel aan het keto dieet: Het beschikbare onderzoek is nog beperkt. De meeste onderzoeken tot nu toe hadden een klein aantal deelnemers, waren van korte duur (12 weken of minder) en gebruikten geen controlegroepen. Van een keto dieet is aangetoond dat het bij sommige mensen op korte termijn voordelen biedt, waaronder gewichtsverlies en verbeteringen in het totale cholesterol, de bloedsuikerspiegel en de bloeddruk.
Alhoewel wetenschappers het erover eens zijn dat het keto dieet niet levensgevaarlijk is, zijn er vraagtekens en valkuilen, zoals de effecten op de lange termijn en dat het moeilijk vol te houden is.
Deze review van onderzoeken onderstreept nog een aantal aandachtspunten:
- Keto dieet is onveilig voor zwangere vrouwen
- Keto verhoogt LDL-cholesterol (algemeen bekend als “slechte” cholesterol) voor veel mensen – terwijl je normaal gesproken zou verwachten dat die niveaus zouden dalen als je afvalt. In een zes maanden durend onderzoek dat de review citeert, ervoer 30 procent van de deelnemers LDL-cholesterolverhogingen van meer dan 10 procent.
- Een keto dieet met een hoog eiwitgehalte kan ook nierstenen veroorzaken, en de nierziekte versnellen bij mensen met een nierziekte, zo blijkt uit de review.
- Het eten van veel rood vlees, bewerkt vlees en verzadigd vet – wat veel mensen doorgaans doen tijdens het keto-dieet – kan volgens de review het risico op hart- en vaatziekten, kanker, diabetes type 2 en de ziekte van Alzheimer verhogen. Voedselcomponenten die typisch zijn voor een ketogeen dieet, zoals rood en verwerkt vlees, zijn gekoppeld aan een verhoogd risico op kanker, schrijven de auteurs van het onderzoek.
Keto dieet en wetenschap: wat kunnen we hiermee?
Dat er minpunten aan het keto dieet kleven betekent niet dat je er helemaal niet meer aan kunt beginnen. Met een goed plan, de juiste voorbereiden en begeleiding kun je prima beginnen met het keto dieet.
Ga in gesprek met een medisch professional en maak gebruik van boeken.