Keto dieet » Ketoacidose en het keto dieet: alles dat je moet weten

Ketoacidose en het keto dieet: alles dat je moet weten

Als je je gaat verdiepen in het keto dieet, loop je vroeg of laat tegen de tem ketoacidose aan. Wat is dit precies? En moet je je zorgen maken als je begint aan een keto dieet? Op deze vragen gaan we hieronder in.

ketoacidose

Wat is ketoacidose?

Diabetische ketoacidose (DKA) is een ernstige complicatie van type 1-diabetes en – minder vaak – van type 2-diabetes. Bij ketoacidose is er sprake van een hoge bloedsuikerspiegel waardoor zure stoffen – ketonen – zich ophopen in je lichaam. Ketoacidose betekent letterlijk verzuring van je bloed.

Ketoacidose is niet hetzelfde als ketose, wat onschadelijk is. Ketose is een gewenst en normaal effect van het keto dieet. Ketoacidose treedt alleen op als je niet genoeg insuline in je lichaam hebt om hoge glucosespiegels in het bloed te verwerken. Insuline zet glucose namelijk om in energie. Mensen met diabetes type 1 hebben geen natuurlijk insuline en nemen dit in. Bij ketoacidose is er te weinig insuline om de glucose in je bloed om te zetten in brandstof voor je lichaam. Het lichaam gaat dan andere energiebronnen aanspreken. Dit zijn vetten die zijn opgeslagen in je lichaam.

Ketoacidose is levensgevaarlijk en zodra dit optreedt moet er snel gehandeld worden.

Ketose

Ketose is de aanwezigheid van ketonen. Dit is niet schadelijk.

Je raakt in ketose als je een koolhydraatarm dieet volgt of vast, of als je te veel alcohol heeft gedronken.

Als je in ketose bent, heb je een hoger dan normaal niveau van ketonen in je bloed of urine, maar niet hoog genoeg om problemen te veroorzaken. Ketonen zijn een chemische stof die je lichaam aanmaakt wanneer het opgeslagen vet verbrandt.

Tijdens een keto dieet wil je in ketose raken omdat je lichaam dan vetten gaat aanspreken als energiebron. Er zijn verschillende manieren om te meten of je in ketose bent.