Rondom een nieuw en populair dieet als het keto dieet onstaat altijd veel discussie en controverse. Volgens tegenstanders is het een ongezonde manier om af te vallen en kan het gevaarlijk zijn. Is het keto dieet echt gevaarlijk en ongezond? Om deze vraag te beantwoorden kijken we naar enkele studies die gedaan zijn door de wetenschap en bespreken we mogelijke gevaren en valkuilen.
Wat zegt de wetenschap over keto?
Om te bepalen of een keto dieet gevaarlijk is kunnen we het beste uitgaan van officiële onderzoeken uit de wetenschap. De wetenschap is het erover eens dat de effecten op de korte termijn zeer effectief en positief zijn. Er zijn nog geen onderzoeken gedaan naar de effecten op de langere termijn, maar risico’s zijn wel bekend.
Een review van 13 onderzoeken wees uit dat het volgen van een zeer koolhydraatarm, ketogeen dieet iets effectiever was voor langdurig gewichtsverlies dan een vetarm dieet. Mensen die het keto-dieet volgden, verloren gemiddeld 0,9 kg meer dan de groep die een vetarm dieet volgde. Wel werd bij de deelnemers van het koolhydraatarme keto dieet een verhoogd cholesterol geconstateerd. Dit is een bekend risico (daarover hieronder meer).
Een ander onderzoek bij 34 oudere volwassenen met obesitas wees uit dat degenen die 8 weken een ketogeen dieet volgden bijna vijf keer zoveel lichaamsvet verloren!
Wat zijn de risico’s van een keto dieet?
Bovenaan het lijstje van risico’s: een ketogeen dieet bevat veel verzadigde vetten. Zorg er dus voor dat het meerendeel van de dagelijkse calorieën komen uit onverzadigde vetten. Verzadigd vet vergroot namelijk de kans op hart- en vaatziekten en verhoogd zoals eerder genoemd het ‘slechte’ LDL-cholesterol in je bloed. Daarnaast zit het keto dieet vol met vetrijk dierlijk voedsel zoals eieren, vlees en kaas, allemaal voedingsmiddelen die het risico op nierstenen vergroten.
Tekort aan essentiële voedingsstoffen
Zodra je begint aan een keto dieet zul je je voedingsschema flink om moeten gooien, wat ook betekent dat je veel moet weglaten. Hier schuilt het gevaar in dat je een tekort krijgt aan essentiële voedingsstoffen. Wees je hier bewust van en/of vul je dieet aan met supplementen.
De keto griep
Een veel voorkomende bijwerking bij mensen die met een keto dieet starten is de keto griep. De keto-griep treedt op tijdens de overgang van koolhydraten naar vet als voornaamste energiebron. Dit gaat vaak gepaard met symptomen als hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid of misselijkheid en verdwijnt meestel weer na een paar dagen.
Niet geschikt voor iedereen
Gebruik je medicijnen die de bloedsuikerspiegel of bloeddruk verlagen, geef je borstvoeding of heb je andere gezondheidsproblemen? Dan is het belangrijk eerst advies in te winnen van een zorgprofessional alvorens grote wijzigingen door te voeren in je dieet.
Moeilijk vol te houden
Alhoewel dus is aangetoond dat een ketogeen dieet zeer effectief is om af te vallen, blijkt uit onderzoek dat het op de lange duur lastig kan zijn om het dieet vol te houden. Zoals hierboven benoemd bevat het dieet ook veel rood vlees en vette voedingsmiddelen, waarvan steeds meer wordt gedacht dat deze ongezond voor je zijn.
Conclusie: is het keto dieet gevaarlijk en ongezond?
Het antwoord ligt genuanceerd: een extreem dieet brengt altijd risico’s met zich mee. Je lichaam schrikt namelijk van het grote verschil in je voedingspatroon. Maar een dieet is altijd zo ongezond als je het zelf maakt. Het belangrijkste voor je gezondheid, is gezonde voeding. Zonder koolhydraten kun je nog steeds ongezonde voeding tot je nemen.
Is jouw doel om snel veel af te vallen? Dan is het keto dieet zeer geschikt, zoals de eerder besproken onderzoeken ook aantonen.