Keto dieet » Het Ultieme Keto Dieet Schema » Stoppen met het keto dieet zonder weer aan te komen

Stoppen met het keto dieet zonder weer aan te komen

Een populair dieet waar je de laatste tijd veel van hoort is het keto dieet. Keto staat voor ketogeen en de nadruk ligt op koolhydraatarm eten. Hierdoor zou je lichaam in ketose komen, waarbij er minder glucose in je bloed terecht komt. Je lever breekt dan vetten af, en er komen ketonen vrij. Hierdoor krijgt je lichaam dan volgens het idee toch voldoende energie. Dit zou je ook helpen afvallen. Nou is het ook zo dat je op korte termijn veel gewicht kan verliezen met het keto dieet, maar op de lange termijn houden veel mensen het niet vol. Stoppen met het keto dieet kan prima zonder weer aan te komen, maar dan moet je het wel goed aanpakken. Hieronder gaan we daar op in.

Stoppen met keto dieet

Hoe stoppen met keto dieet zonder aan te komen?

Stoppen met keto dieet zonder aan te komen? Het is een zorg die veel mensen die het keto dieet proberen hebben. Ze zijn bang dat wanneer ze stoppen met het dieet, ze weer aankomen. Maar hoe zit dat nou echt. Komt het verloren gewicht dan echt snel weer terug? En hoe voel je je überhaupt wanneer je stopt met het keto dieet. Wanneer je abrupt stopt met het dieet, is de kans inderdaad groot dat je weer snel aankomt. Als je eerst weinig koolhydraten hebt gegeten, en dan weer terug gaat naar een dieet met veel koolhydraten heb je aanzienlijke kans dat je kilo’s aankomt, zeker wanneer je nog net zoveel vetten en eiwitten blijft eten. Daarbij kun je ook weer andere klachten ervaren, zoals een opgeblazen gevoel. Logisch, want je lichaam is die koolhydraten niet meer gewend.

Toch is het zeker niet onmogelijk om te stoppen met het keto dieet zonder aan te komen. De kunst is om dan te gaan voor een langzame en bewuste overstap van het keto dieet naar je nieuwe dieet. Verder naar onderen leggen we dit nog uit!

Hoe lang keto dieet volgen?

Hoe lang zou je het keto dieet eigenlijk moeten volgen? Dat hangt van meerdere factoren af. Allereerst natuurlijk van je doel. Sommige mensen willen voor een bepaalde gelegenheid redelijk snel wat kilo’s verliezen. In die gevallen kan dat prima met het Keto dieet. Het is dan sowieso iets tijdelijks, en dit dieet kan daarbij werken. Als je op de langere termijn wil afvallen zouden we een ander dieet aanraden, een die je gewoon kan blijven volhouden. Er zit niet een bepaalde termijn aan het volgen van het keto dieet, maar de meeste mensen houden het niet super lang vol. Als je het wel wil proberen, dan is het een tijdelijke oplossing en is het slim om ervoor te zorgen dat je een plan hebt voor daarna.

Tips om over te stappen op een ander dieet

Maar hoe stap je dan goed over op een ander dieet? Allereerst is het een goed idee om af te stappen van het keto dieet, en over te gaan op een dieet dat je kan volhouden. Op deze manier kan je langzaam een gezond gewicht behalen en dit ook echt vasthouden. Het beste is om een voedingspatroon te ontwikkelen dat voor ongeveer 20 tot 30 procent uit eiwitten bestaat, 30 tot 40 procent uit koolhydraten en 30 tot 40 procent uit vetten. Die vetten moeten dan wel met name onverzadigde vetten zijn. Deze haal je uit eten als noten, avocado, vette vis en olie. Op die manier creëer je een dieet dat je lichaam voorziet van alle benodigdheden, en waarmee je gewoon kan afvallen. Hierbij moet je dan in een klein energietekort eten. Wel is het raadzaam om je te focussen op ‘goede’ koolhydraten, met een lage glycemische index en veel vezels. Hierbij moet je denken aan volkoren producten (pasta, rijst) en peulvruchten.

Een te groot calorietekort, hetzelfde als een energietekort, is niet aan te raden omdat ook dit niet vol te houden is. Het beste is een klein calorietekort, tot zo’n 10 procent, met een goede verdeling tussen eiwitten, koolhydraten en vetten. Focus je daarbij met name op onbewerkte voeding. Je mag dan gerust af en toe iets minder voedzaams eten. Deze manier van eten kan je de rest van je leven zonder problemen volgen. Wanneer je genoeg bent afgevallen kun je simpelweg het energietekort opheffen, en de rest hetzelfde houden.

Op de website van het voedingscentrum vind je meer tips over het volgen van een gezond dieet dat je kunt volhouden.