Keto dieet » De keto griep: symptomen en oplossingen

De keto griep: symptomen en oplossingen

Een vervelende bijwerking die mensen ervaren zodra ze starten met het keto dieet is de keto griep. Heb jij hier last van en wil je er vanaf komen? Of ben je je aan het verdiepen in keto en wil je weten hoe je je kunt wapenen tegen de keto griep? Op deze pagina geven we je de antwoorden!

Keto griep

Wat is de keto griep?

De keto griep is een verzameling verschijnselen die sommige mensen ervaren wanneer ze beginnen met het keto dieet.

Deze symptomen worden veroorzaakt doordat het lichaam zich aanpast aan de overgang naar een dieet dat uit heel weinig koolhydraten bestaat.

Als je heel weinig koolhydraten of calorieën eet, maakt je lever ketonen uit vet aan. Deze ketonen dienen dan als brandstofbron. Deze switch naar vet als primaire brandstof wordt ketose genoemd.

Tijdens een keto dieet verminder je het aantal koolhydraten dat je eet tot minder dan 20 gram. Dit is best wel een drastische verandering en daar moet je lichaam aan wennen (ter vergelijking: tijdens een normaal koolhydraatarm dieet neem je 50 tot maximaal 130 gram koolhydraten. `

Keto griep symptomen

Onderstaande symptomen kunnen opspelen een paar dagen nadat je gestart bent met het dieet:

  • Misselijkheid
  • Overgeven
  • Constipatie
  • Diarree
  • Hoofdpijn
  • Prikkelbaarheid
  • Zwakheid
  • Spierkrampen of spierpijn
  • Duizeligheid
  • Verminderde concentratie
  • Buikpuin
  • Moeite met slapen
  • Zin in suiker

Een paar tips tegen de keto griep

De keto griep is een hele vervelende bijwerking en je kunt er goed ziek van zijn. Gelukkig kun je er wel iets tegen doen met onderstaande tips.

Drink voldoende water

Veel water drinken helpt tegen de keto griep. Je lichaam raakt namelijk uitgedroogd door de overstap op een keto dieet. Dit komt doordat glycogeen, de opgeslagen vorm van koolhydraten, zich bindt aan water in het lichaam. Wanneer je minder koolhydraten eet, dalen de glycogeenspiegels in je lichaam en raakt je lichaam uitgedroogd. Gehydrateerd blijven kan helpen bij symptomen zoals vermoeidheid en spierkrampen.

Vermijd zwaar lichamelijke inspanning

Alhoewel lichaamsbeweging heel belangrijk is om gezond te blijven en af te vallen, is het geen goed idee tijdens de keto griep. Rust is beter voor het herstel. Zet activiteiten zoals intensief fietsen, hardlopen en krachttraining even op een laag pitje totdat je lichaam gewend is aan het nieuwe voedingspatroon. Lichtere vormen van beweging en sport zoals yoga, wandelen of rustig fietsen kunnen daarentegen prima!

Zorg voor extra elektrolyen

Bij het volgen van een ketogeen dieet dalen de insulinespiegels. Insuline zorgt ervoor dat glucose (suiker) opgenomen wordt in de lichaamscellen waar het als energiebron wordt gebruikt.

Natrium, kalium en magnesium voorraden kunnen ook dalen, wat leidt tot symptomen van de keto-griep, zoals hoofdpijn, spierkrampen en vermoeidheid.

Zorg er voor dat je lichaam voldoende van deze stoffen binnenkrijgt. Lees hier alles over supplementen en het voorkomen van voedingstekorten.

Slaap voldoende

Vermoeidheid en prikkelbaarheid zijn veel voorkomende klachten van mensen die beginnen aan een ketogeen dieet.

Gebrek aan slaap zorgt ervoor dat de niveaus van het stresshormoon cortisol in het lichaam stijgen, wat negatief doorwerkt op je stemming en de symptomen van keto-griep kan verergeren.

Let op je vetinname

Door de overstap naar keto kun je een flinke drang naar koolhydraatrijk lekkers krijgen zoals zoals koekjes, brood, pasta of snoep.

Dit kun je verhelpen door veel vet te eten (een belangrijke pijler van het keto dieet).

Onderzoek toont zelfs aan dat koolhydraatarme diëten het verlangen naar zoetigheid en koolhydraatrijk voedsel helpen verminderen.

Hoe lang blijf je er last van hebben?

Hoe lang je last blijft houden van de keto griep verschilt per persoon. Bij de een zijn de klachten weg na een week, bij de ander duurt het een aantal weken. Het goede nieuws is dat de klachten altijd verdwijnen zodra je lichaam gewend is aan het nieuwe voedingspatroon.