Keto dieet » Ik volg het keto dieet maar val niet af. Help!

Ik volg het keto dieet maar val niet af. Help!

Er kunnen veel verschillende redenen zijn waarom je niet afvalt tijdens een keto dieet. Wij zetten de meest voorkomende redenen op een rijtje.

Bij een keto diet schrap je koolhydraten bijna compleet uit je voedingsschema. Normaliter zijn koolhydraten de voornaamste bron van energie voor je lichaam, maar wanneer er niet genoeg koolhydraten beschikbaar zijn, gaat het lichaam over op ketose.

Tijdens ketose wordt het lichaam zeer efficiënt in het verbranden van vet voor energie in plaats van koolhydraten. Deze vetverbranding maakt het ketogeen dieet een populaire keuze voor mensen die willen afvallen.

1. Je bent niet in ketose

In veel gevallen vallen mensen niet af omdat ze nog geen ketose hebben bereikt. De meest voorkomende reden om niet in ketose te raken, is te veel koolhydraten eten. Voor de meeste mensen is 20 tot 50 gram koolhydraten per dag al het maximum. Hier lees je meer over symptomen van ketose. En bekijk deze pagina als je meer wilt weten over het testen op ketose.

2. Je eet te veel eiwitten

Als tijdens een keto dieet meer dan 35% van je voeding uit eiwitten bestaat, bestaat het risico dat je niet in ketose raakt. Het lichaam kan overtollige eiwitten namelijk afbreken tot aminozuren en suiker.

3. Te veel “goede” koolhydraten eten

Op het keto-dieet zijn verschillende soorten koolhydraten acceptabel, waaronder noten en zuivelproducten. Deze voedingsmiddelen zijn meestal vetrijke, voedzame voedingsmiddelen die een geweldige aanvulling zijn op een keto-dieet. Ze bevatten echter ook koolhydraten. Eet je hier echter te veel van, bereik je geen ketose.

4. Maltitol eten

Maltitol is een suikeralcohol die wordt gebruikt als kunstmatige zoetstof. Dit soort suiker vervangers zijn meestal een goede optie voor mensen die het keto-dieet volgen, omdat ze geen koolhydraten bevatten. Niet alle suikeralcoholen zijn echter hetzelfde. Maltitol is een zoetstof die niet keto-vriendelijk is.

5. Geen calorieën tellen

Voor sommige mensen kan het helpen om een tijdje calorieën te tellen. Je kunt namelijk nog zo veel vetten eten en netjes de regels van keto volgen, als je meer calorieën eet dan je verbrandt, val je niet af.