Keto dieet » Keto dieet voor beginners

Keto dieet voor beginners

Vroeger stond vet bekend als de grote boosdoener voor overgewicht. De laatste jaren is dat meer verschoven naar koolhydraten. Wanneer iemand wil afvallen, wordt er al snel gezegd dat ze koolhydraten moeten minderen. Vetten zouden dan juist goed zijn. Het keto dieet is hieruit ontstaan. Inmiddels wordt het door veel mensen ingezet om snel veel gewicht te verliezen en wordt er steeds meer onderzoek naar gedaan voor de wetenschap. Maar wat is dit populaire dieet nou eigenlijk precies, en voor wie is het geschikt? Hieronder gaan we er dieper op in, en kijken we naar het keto dieet voor beginners!

Wat is keto en voor wie is het geschikt?

Het keto dieet, voluit ketogeen dieet, is een koolhydraatarm dieet waarbij het de bedoeling is dat je in ketose komt. Je calorie-inname bestaat hierbij grotendeels uit vet. Het wordt veel gebruikt bij mensen met epilepsie of diabetes type 2, maar kan dus ook helpen om af te vallen. Je laat de natuurlijke brandstofbron, koolhydraten, weg. Hierdoor kom je in ketose, waarbij je lichaam overschakelt op vetverbranding.

In principe is keto voor iedereen geschikt. Het is echter toch ook zeker weer niet voor iedereen. Dit omdat weinig koolhydraten eten lastig kan zijn, en een beperkend dieet zeker niet voor iedereen goed idee is. Het kan zeer effectief zijn, maar moet dus wel bij je passen. Hier kom je achter door het gewoon te proberen, op een goede manier.

Waarom is keto zo effectief?

Het keto dieet is effectief omdat je in ketose komt. Hierbij gaat je lichaam over op vetverbranding. Niet alleen verbrandt je hierbij letterlijk vet, het biedt meerdere voordelen. Zo heeft het positieve gevolgen voor de bloedsuikerspiegel, wat ook de reden is dat het kan helpen bij mensen met diabetes type 2. Ook voelen veel mensen zich hierdoor beter. Je ervaart vaak minder dips een energie. Dit maakt het keto dieet zeer effectief.

Wat mag je eten?

In principe zou je alles mogen eten waar weinig tot geen koolhydraten in zitten. Hier vind je een complete keto voedingslijst. Wanneer je het effectief wil doen en waarde hecht aan gezondheid, zijn er natuurlijk nog wel wat meer regels. Zo zou je in theorie onbeperkt bacon kunnen eten, omdat hier veel vetten en weinig koolhydraten inzitten. Dat is natuurlijk echter niet verstandig. De focus moet liggen op onbewerkte vetten en eiwitten. Denk aan eieren, avocado’s, klein fruit, vlees, vis, noten, boter en veel groenten.

Lees hier meer over wat je mag eten op een keto dieet.

Tips voor het beginnen met keto

Er wordt veel gevraagd naar tips keto dieet. Daarom hebben we hieronder een aantal praktische tips op een rijtje gezet, waarmee het makkelijker is om te beginnen met het keto dieet.

Maaltijden planningen

Een van de beste tips om te beginnen met het keto dieet, is het maken van een planning wat betreft je maaltijden. Het is in het begin namelijk flink schakelen. Je hebt veel minder opties dan wanneer je eet zoals de gemiddelde Nederlander. Een maaltijdplanning helpt je bij het doen van boodschappen, want ook dat is heel anders. Daarnaast hoef je op deze manier niet bij elke maaltijd na te gaan denken wat je kan eten. Dan wordt de kans dat je een goede maaltijd maakt namelijk kleiner. Plan daarom je maaltijden een week of enkele dagen vooruit, en haal op basis daarvan je boodschappen. Zo ben je goed voorbereid voor een goede week! De 50 dagen challenge kan je hierbij als beginner met het keto dieet ook helpen. Hierbij vind je vele lekkere recepten, die je makkelijk kan maken.

Stel een doel

Het stellen van een doel is altijd een goede stok achter de deur. Bepaal waarom je het keto dieet wil volgen, en wat je hiermee wil bereiken. Het liefst bepaal je ook hoe lang je hierover wil doen. Op deze manier blijf je gemotiveerd en weet je waar je naartoe werkt. Het volhouden wordt dan een stuk eenvoudiger.

Maak een exit plan

Het keto dieet werkt heel goed om af te vallen, vooral ook omdat je er op korte termijn vrij veel gewicht mee kan verliezen. Op de lange termijn houden echter weinig mensen het vol. Het is ook niet erg, want als je het goed doet kan je het gewicht blijven verliezen terwijl je daarna weer ‘normaal’ gaat eten. Hiervoor moet je wel een goed exit plan hebben. Stel dit daarom vooraf op. Bedenk wat je gaat doen na het stoppen met het keto dieet. Hiervoor zijn er verschillende opties, die allemaal kunnen werken. Als je hier niet over nadenkt, is de kans groot dat je na het keto dieet weer terug valt.

Keto dieet voor beginners: Meet ketonen

Het doel van het keto dieet is dus in ketose komen. Alleen dan is het effectief. Met ketose strips kun je meten of je lichaam in ketose zit. Op basis hiervan weet je of je goed bezig bent, of dat je eventueel nog wat aanpassingen moet doen.

Sporten en keto

Bij bepaalde sporten, met name duursporten, is je lichaam gewend koolhydraten als brandstof te gebruiken. Op lage intensiteit gebruikt je lichaam met name vet als brandstof. Om deze reden moet je voorzichtig zijn met duursporten wanneer je het keto dieet volgt. Het is zeker niet onmogelijk, maar je moet er rekening mee houden dat je lichaam hieraan moet wennen. Wanneer je intensief sport is het keto dieet wellicht niet de beste optie. Wanneer je aan krachttraining doet, is dit wel te combineren met het keto dieet. Traditionele krachttraining is op relatief lage intensiteit. CrossFit bijvoorbeeld niet. Lees hier meer over sporten en keto.

Volg een goed programma

Zeker als beginner is het volgen van een goed programma eigenlijk essentieel. Hierbij wordt je helemaal meegenomen in het keto dieet, en kan je op een goede manier ervaren wat de voordelen zijn. Het boek de 50 dagen keto challenge is een optie die we zeker zouden aanraden!