Keto dieet » Keto dieet recepten » Wat is bulletproof koffie?

Wat is bulletproof koffie?

Bulletproof koffie is koffie met met roomboter en olie. Door de toegevoegde gezonde vetten is het een populair ontbijtdrankje bij keto aanhangers. Ook wordt het veel gebruikt in combinatie met intermittent fasting (periodiek vasten).

Bulletproof koffie

Bulletproof coffee recept

De toegevoegde vetten in bulletproof koffie zijn grasboter en MCT olie. Grasboter bevat van nature gezonde vetten.

Medium chain triglyceride, ofwel MCT, is een populair keto supplement. MCT olie is onderdeel van de gezonde vetten en het deel van kokosolie dat vloeibaar blijft bij kamertemperatuur. Hierdoor is het makkelijk te gebruiken in een koffie.

Het nemen van MCT-olie is aan te raden voor mensen die beginnen met het keto dieet, omdat je zo gemakkelijker aan de grote hoeveelheid vetten komt die je moet binnenkrijgen tijdens een keto dieet.

Het is ook aangetoond dat het gewichtsverlies bevordert en een verzadigd gevoel geeft, wat helpt bij het volhouden van keto.

Zo kun je zelf een bulletproof koffie maken:

  • 1 kop zwarte koffie
  • 1 of 2 eetlepels ongezouten grasboter
  • 1 of 2 eetlepels MCT olie (bv. gesmolten kokosolie)

Wat zijn de voordelen?

Tijdens een keto dieet moet je flink meer vetten binnenkrijgen. Het grootste voordeel: met een bulletproof koffie tijdens het ontbijt kom je makkelijker aan de gewenste macronutriënten. Daarnaast worden de vetten uit MCT olie heel snel omgezet in energie en helpt het je sneller in ketose te raken.

Bulletproof koffie en intermittent fasting

De koffie wordt ook veel gedronken door mensen die periodiek vasten. Intermittent fasting is een manier van eten waarbij je een periode van 12 tot 36 uur niet eet. Dit kan gunstige gezondheidseffecten hebben en effectief zijn voor gewichtsverlies. Tijdens zo’n vast sla je bijvoorbeeld het ontbijt over. Tijdens de vast krijg je met een bulletproof coffee toch nog wat energie binnen zonder het vasten te onderbreken

Is bulletproof koffie echt gezond?

Hoewel er veel onderzoek is gedaan naar koffie in het algemeen, zijn er maar weinig onderzoeken geweest die specifiek naar de effecten van bulletproof coffee kijken. Bulletproof koffie zou je moeten helpen om je verzadigd, alert en gefocust te voelen.

De belangrijkste ingrediënten uit bulletproof koffie zijn vetten uit boter en MCT olie. Er wordt beweerd dat dit de eetlust onderdrukt, de honger vermindert en energie levert. Boter is niet alleen calorierijk, maar bevat ook vitamines.

Een bulletproof koffie bevat echter flink wat verzadigde vetten. In Nederland en in de meeste andere landen wordt aangeraden om te zorgen dat niet meer dan 10% van de calorieën die je op een dag nodig hebt van verzadigd vet komt. Voor vrouwen komt dit neer op niet meer dan 22 gram per dag (2.000 kilocalorieën per dag) en voor een man niet meer dan 28 gram (2.500 kilocalorieën per dag). Een bulletproof koffie kan met 2 eetlepels boter al gauw zo’n 15 gram verzadigde vetten bevatten.

Conclusie

De conclusie: bulletproof koffie past zeer goed binnen een ketogeen dieet en kan je helpen je afvaldoelen eerder te behalen. Echter kleven er ook nadelen aan vast. Drink het met mate en zorg ervoor dat je niet té veel verzadigde vetten binnenkrijgt. Advies: vervang zo veel mogelijk verzadigd vet door onverzadigd vet tijdens de rest van je dag. Een weekschema kan daarbij helpen.

Op een verantwoorde manier dieëten met de Keto Revolutie

Keto diëten op een verantwoorde manier? De keto revolutie bevat een boek met 101 gezonde recepten waarmee je de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt en snel in ketose raakt. Inclusief maaltijdplanningen (21 dagen) en boodschappenlijstjes. Alles is al gedaan voor je, je hoeft slechts de bestanden te openen en je kunt aan de slag!